Składniki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- jajka, 4 sztuki
- olej, 2/3 szklanki
- soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki
- jabłka, 5 sztuk
- cynamon, 1 łyżeczka
- gorzka czekolada, 2/3 tabliczki
- rodzynki, 2 łyżki
- płatki migdałowe, 2 łyżki
- orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka, olej i jeszcze chwilę miksujemy.
Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy.
Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz