piątek, 21 listopada 2014

Wiewiórka


Składniki
  • mąka, 2 szklanki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • jajka, 4 sztuki
  • olej, 2/3 szklanki
  • soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki
  • jabłka, 5 sztuk
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • gorzka czekolada, 2/3 tabliczki
  • rodzynki, 2 łyżki
  • płatki migdałowe, 2 łyżki
  • orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki
Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka, olej i jeszcze chwilę miksujemy. 
Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy. 
Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz