poniedziałek, 17 listopada 2014

Szybkie rogaliki

Składniki
  • mąka, 1/2 kg
  • margaryna, 200g
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • drożdże, 50g
  • mleko, 3/4 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
  • żółtka, 2 sztuki (białka pozostawiamy do smarowania)
  • cukier, 2 łyzki
  • cukier puder, do posypania
  • powidła
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek rozkruszamy drożdże, na to wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem i zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę oraz jajka. Wyrabiamy na gładką masę. Wyjmujemy z miski i dzielimy na 6 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując koło. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładać na każdą część powidła lub inne nadzienie (np Nutella). Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia.
Wychodzi około 50 rogalików
.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz