Składniki
- marchewka, 2 sztuki
- seler, 1/2 małego
- pietruszka, 1 sztuka
- grzyby suszone, 2 szklanki
- makaron, 1/2 opakowania
- sól, pieprz, ziele angielskie
- kostka rosołowa, 1 sztuka
- śmietana, 100ml 12%
- mąka pszenna, 2 łyżki
Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz