Składniki
- miód, 500g
- cukier, 1.5 szklanki
- smalec, 250g
- mąka pszenna, 1kg
- mleko, 125ml
- jajka, 3 sztuki
- przyprawa do piernika, 2 opakowania
- soda oczyszczone, 3 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę, sól i na końcu mąkę. Chwilę wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. Wlewamy do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 tygodnie.
Dojrzałe ciasto pieczemy w temperaturze 180st około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz