niedziela, 30 listopada 2014

Staropolski piernik długo dojrzewający

Składniki
  • miód, 500g
  • cukier, 1.5 szklanki
  • smalec, 250g
  • mąka pszenna, 1kg
  • mleko, 125ml
  • jajka, 3 sztuki
  • przyprawa do piernika, 2 opakowania
  • soda oczyszczone, 3 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę, sól i na końcu mąkę. Chwilę wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. Wlewamy do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 tygodnie. 
Dojrzałe ciasto pieczemy w temperaturze 180st około 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz