Składniki
- mąka pszenna typ 500, 500g
- drożdże suszone, 5g
- płatki owsiane, 150g
- woda wrząca, 450g
- masło, 2 łyżki
- sól, 2 1 1/4 łyżeczki
- miód, 1 i 1/2 łyżeczki
- mleko, 175ml
- biały sezam, 1 łyżka
- czarnuszka, 1 łyżka
W sporej misce mieszamy wodę, płatki owsiane, masło, miód i sól do połączenia składników. Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej owsianki dodajemy drożdże i mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakami przez około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Zwilżonymi w wodzie rękami rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe (20x11cm), wysmarowane masłem i obsypane grysikiem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy nasionami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Foremki z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200st i pieczemy około 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz