środa, 16 września 2015

Chleb na owsiance

  
Składniki
  • mąka pszenna typ 500, 500g
  • drożdże suszone, 5g
  • płatki owsiane, 150g
  • woda wrząca, 450g
  • masło, 2 łyżki
  • sól, 2 1 1/4 łyżeczki
  • miód, 1 i 1/2 łyżeczki
  • mleko, 175ml
  • biały sezam, 1 łyżka
  • czarnuszka, 1 łyżka
Przygotowanie

W sporej misce mieszamy wodę, płatki owsiane, masło, miód i sól do połączenia składników. Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej owsianki dodajemy drożdże i mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakami przez około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Zwilżonymi w wodzie rękami rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe (20x11cm), wysmarowane masłem i obsypane grysikiem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy nasionami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Foremki z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200st i pieczemy około 50-60 minut.





  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz