sobota, 26 września 2015

Nocne bułeczki

Składniki
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • drożdże świeże, 40g
  • cukier, 1 łyżka
  • mleko, 1/2 szkl
  • woda, 1/2 szkl
  • olej, 1/3 szkl
  • sól, 1 łyżeczka
  • sezam lub mak, 1-2 łyżki
Przygotowanie

W małym naczyniu mieszamy letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę pszenna, ziemniaczaną i sól. Gdy drożdże ruszą dodajemy je do mąki, wraz z olejem i wodą. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie przez 5 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy mąką. Przykrywamy ciasto miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, przekładamy do miski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 210st. Studzimy na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz