niedziela, 13 września 2015

Ciasto czekoladowe z agrestową pianką


Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 250g
  • cukier, 200g
  • kakao, 3 łyżki
  •  proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • masło, 250g
  • coca-cola, 200ml
  • jajka, 2 szt
  • mleko, 75ml
Składniki na krem
  • woda, 5 szkl
  • budyń śmietankowy, 3 opak
  • galaretka agrestowa, 2 opak
  • masło, 200g
  • cukier, 3-5 łyżek
Przygotowanie

Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i suche. Do suchych wlewamy mokre, dokładnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki.

4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Połowę kremu wykładamy na dolny blat ciasta, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Ostawiamy na noc do stężenia.




       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz