sobota, 19 września 2015

Knedle ze śliwkami

Składniki
  • ziemniaki obrane, 700g
  • mąka pszenna, 300-400g
  • jajka, 2 szt
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • śliwki małe, 15-20szt
  • masło, 125g
  • bułka tarta, 2 łyżki
  • cukier, 2-3 łyżki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków.
Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę.
Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek.
Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.
W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Wrzucamy knedle i podsmażamy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane cukrem i cynamonem. 

 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz