wtorek, 29 września 2015

Zupa koperkowo-pietruszkowa

Składniki
  • korpus z kurczaka lub cały kurczak
  • marchewka, 2-3 szt
  • korzeń pietruszki, 1 szt
  • seler, 1 mała szt
  • natka pietruszki, 2 pęczki
  • koperek zielony, 2 pęczki
  • śmietana 12%, 5 łyżek
  • ziele angielskie, 6-7 kulek
  • liść laurowy, 3 szt
  • sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie

Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gaz. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa. Wszystkie pęczki spinamy w jeden (zostawiamy jedną gałązkę koperku), razem z warzywami wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy wszystko z rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy posiekanym koperkiem.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz