wtorek, 22 września 2015

Jak ugotować ryż


Doskonały i sprawdzony przepis na sypki ryż

Odmierzamy szklankę ryżu. Wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą tak długo,aż woda zmieni kolor z białej na przezroczystą. Ryż zawiera dużo skrobi, aby był sypki po ugotowaniu trzeba go bardzo dobrze wypłukać.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody wraz z 3 łyżkami oleju. Na wrzącą wodę wsypujemy ryż, mieszamy do czasu, aż nie zacznie się gotować. Zmniejszamy gaz, tak aby woda delikatnie się gotowała, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na gazie na 10-12 minut.
Po tym czasie ryż w garnku ma być suchy, jedynie na dnie może być milimetrowa warstwa wody. Zdejmujemy z ognia. Nie mieszamy ryżu, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie odkrywamy i  delikatnie mieszamy żeby odparował.





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz