niedziela, 6 września 2015

Chleb pszenny zwykły

Składniki na zaczyn
  • zakwas żytni dokarmiony, 50g
  • mąka pszenna typ550, 75g
  • woda, 75g
Składniki na ciasto właściwe
  • mąka pszenna typ550, 420g
  • mąka pszenna pełnoziarnista, 50g
  • mąka żytnia, 30g
  • drożdże świeże, 10g
  • woda, 270g
  • sól, 12g
  • cały zaczyn
Przygotowanie

Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki na godzinę przed użyciem.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto właściwe. Wyrabiamy przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie co 30 minut ciasto odgazowujemy uderzając kilkokrotnie pięścią i składamy w kopertę.
Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę. 
Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień lub blaszkę do pieczenia. Nacinamy kilka razy ostrym nożem.
Na dno piekarnika wkładamy blaszkę wypełnioną szklanka wody.
Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220st i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Studzimy na kratce.



  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz