czwartek, 3 września 2015

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki
  • udka z kurczaka, 4-5 szt
  • miód płynny, 3 łyżki
  • musztarda sarepska, 5 łyżek
  • czosnek granulowany, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • curry, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • olej, 2-3 łyżki
Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Udka myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Pieczemy udka przez około 1 do 2 godzin w temperaturze 180st, podczas pieczenia kilkokrotnie podlewamy mięso sokiem wytopionym podczas pieczenia lub odrobiną bulionu drobiowego.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz