Składniki
- mąka pszenna, 250g
- mleko, 100ml
- jajko, 1 szt
- masło, 50g
- drożdże, 20g
- sól, 1 łyżeczka
- cukier, 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
- sezam biały lub czarnuszka, 1/2 łyżeczki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy przestudzone masło, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przecier pomidorowy, wyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy oba ciasta na cienkie prostokąty. Kładziemy jedno ciasto na drugim, zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki przez 20 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz