środa, 16 września 2015

Drożdżowe serca z cynamonem

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl
  • mleko, 160ml
  • cukier, 2 i 1/2 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże, 20g
  • masło roztopione, 2 łyżki
Składniki na nadzienie
  • cukier, 8 łyżek
  • cynamon, 1 łyżka
  • masło roztopione, 2-3 łyżki
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, ma być letnie, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, jajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy, przecinamy i  formujemy serduszka (patrz zdjęcie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st, pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz