Składniki na ciasto
- masło miękkie, 226g
- mąka pszenna, 326g
- cukier, 80g
- sól, 1 płaska łyżeczka
- jajka, 6szt
- cukier, 420g
- skórka z cytryny, 1 łyżka
- sok z cytryny, 200ml
- mąka pszenna, 140g
- cukier puder, do dekaracji
Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pieczemy 20 minut.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i sok. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Masę wylewamy na gotowy jeszcze ciepły spód. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180st. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz