sobota, 26 września 2015

Warkocz z kurczakiem i warzywami


Składniki
  • ciasto francuskie, 1 opak
  • filet z kurczaka, 500g
  • marchewka, 2 średnie szt
  • brokuł, 200g
  • cebula, 1 średnia szt
  • por, 1/2 małej szt
  • ser żółty, 3-4 plastry
  • przyprawa do gyrosa, 1 opak
  • vegeta, 1 łyżeczka
  • olej, do smażenia
  • jajko, 1 szt
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę. 
U mnie przyprawa Prymat "Mój przepis na..klasyczny gyros".
Cebulę i białą część pora kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulkę, por oraz marchew. Dodajemy vegetę i smażymy 5-7 minut, od czas do czasu mieszając.  Przekładamy do osobnego naczynia do przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy.
Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło. Warkocz smarujemy jajkiem i obsypujemy ziołami. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180st.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz