Składniki
- ciasto francuskie, 1 opak
- filet z kurczaka, 500g
- marchewka, 2 średnie szt
- brokuł, 200g
- cebula, 1 średnia szt
- por, 1/2 małej szt
- ser żółty, 3-4 plastry
- przyprawa do gyrosa, 1 opak
- vegeta, 1 łyżeczka
- olej, do smażenia
- jajko, 1 szt
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę.
U mnie przyprawa Prymat "Mój przepis na..klasyczny gyros".
Cebulę i białą część pora kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulkę, por oraz marchew. Dodajemy vegetę i smażymy 5-7 minut, od czas do czasu mieszając. Przekładamy do osobnego naczynia do przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy.
Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło. Warkocz smarujemy jajkiem i obsypujemy ziołami. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz