Składniki na gulasz
- łopatka wieprzowa, 500g
- ziemniaki, 3 średnie szt
- papryka czerwona, 1 duża szt
- cebula, 2 szt
- czosnek, 3-4 ząbki
- olej
- majeranek, 1 łyżeczka
- bazylia, 1 łyżeczka
- kminek mielony, 1/2 łyżeczki
- papryka słodka, 1/2 łyżeczki
- sól
- jajka, 2 szt
- mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki
Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy, paprykę, czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 1 godzinę. w razie potrzeby uzupełniamy poziom płynu wodą. Po godzinie dodajemy ziemniaki i sól do smaku. Dolewamy wody, tak aby przykrywała wszystkie składniki i dusimy do miękkości ziemniaków.
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką kładziemy kluski na wrzątek. Gotujemy przez minutę, wyciągamy łyżką cedzakową.
Do gulaszu dodajemy kluski, delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz