czwartek, 10 września 2015

Gulasz a'la węgierski

Składniki na gulasz
  • łopatka wieprzowa, 500g
  • ziemniaki, 3 średnie szt
  • papryka czerwona, 1 duża szt
  • cebula, 2 szt
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • olej
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  • sól 
Składniki na kluski kładzione
  • jajka, 2 szt
  • mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki
Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek drobno siekamy.  Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. 
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy, paprykę, czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 1 godzinę. w razie potrzeby uzupełniamy poziom płynu wodą. Po godzinie dodajemy ziemniaki i sól do smaku. Dolewamy wody, tak aby przykrywała wszystkie składniki i dusimy do miękkości ziemniaków. 
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką kładziemy kluski na wrzątek. Gotujemy przez minutę, wyciągamy łyżką cedzakową. 
Do gulaszu dodajemy kluski, delikatnie mieszamy.



     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz