Składniki na biszkopt
- jajka, 4 szt
- cukier, 4 łyżki
- mąka pszenna, 4 łyżki
- śliwki wydrylowane, 700g
- cukier, 3/4 szkl
- sok z 1/2 cytryny
- galaretka wiśniowa, 2 opak
- jogurt naturalny gęsty, 300g
- masło, 100g
- śmietanka 30%, 500ml
- cukier puder, 2 łyżki
- śmietan-fix, 2 opak
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st.
Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie miksujemy. Odstawiamy masę w chłodne miejsce do wystudzenia. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć (u mnie trwało to ponad 2 godziny) wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą.
Napewno zrobię chyba jest pyszne
OdpowiedzUsuń