niedziela, 27 września 2015

Ciasto "śliwkowa pianka"

Składniki na biszkopt
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • mąka pszenna, 4 łyżki
Składniki na masę śliwkową
  • śliwki wydrylowane, 700g
  • cukier, 3/4 szkl
  • sok z 1/2 cytryny
  • galaretka wiśniowa, 2 opak
  • jogurt naturalny gęsty, 300g
  • masło, 100g
Dodatkowo
  • śmietanka 30%, 500ml
  • cukier puder, 2 łyżki
  • śmietan-fix, 2 opak
Przygotowanie

W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st.
Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie miksujemy. Odstawiamy masę w chłodne miejsce do wystudzenia. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć (u mnie trwało to ponad 2 godziny) wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. 
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą.



       

1 komentarz: