piątek, 18 września 2015

Pączki z pieca


Składniki
  • maka pszenna, 400g
  • masło, 50g
  • mleko, 10 łyżek
  • drożdże suche, 4 łyżeczki
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • dżem lub marmolada, 20 łyżeczek
  • cukier puder
Przygotowanie

Masło wyciągamy wcześniej żeby zmiękło. Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Do mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 190st, aż zrobią się rumiane. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz