Składniki na spód
- herbatniki czekoladowe, 150g
- masło, 120g
- serki Danonki, 800g
- jajka, 4 szt
- cukier, 1 szkl
- kaszka manna, 2 łyżki
- mąka ziemniaczana, 1 łyżka
- cukier waniliowy, 1 opak
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Formę wkładamy na godzinę do lodówki.
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W misce mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną, kaszę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy Danonki i utarte żółtka. Delikatnie miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę do formy, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy i tak pozostawiamy sernik do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Ja dodatkowo użyłam do masy serowej kilku kropel czerwonego barwnika dla lepszego efektu.
Przepraszam bardzo, ale tego się nie da zjeść 🤦♀️😪 zmarnowane składniki. Sam cukier.
OdpowiedzUsuńPlus nie podała Pani ilości mąki pszennej