sobota, 26 września 2015

Sernik z Danonków

Składniki na spód
  • herbatniki czekoladowe, 150g
  • masło, 120g
Składniki na masę serową
  • serki Danonki, 800g
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • kaszka manna, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę  około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Formę wkładamy na godzinę do lodówki.
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W misce mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną, kaszę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy Danonki i utarte żółtka. Delikatnie miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę do formy, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy i tak pozostawiamy sernik do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Ja dodatkowo użyłam do masy serowej kilku kropel czerwonego barwnika dla lepszego efektu.


    

1 komentarz:

  1. Przepraszam bardzo, ale tego się nie da zjeść 🤦‍♀️😪 zmarnowane składniki. Sam cukier.
    Plus nie podała Pani ilości mąki pszennej

    OdpowiedzUsuń