- mąka pszenna, 300g
- margaryna, 200g
- cukier, 100g
- jajko, 1 duża szt
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- margaryna, 50g
- mąka pszenna, 60g
- cukier, 90g
- jeżyny, 500g
- cukier puder, 3 łyżki
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Jeżyny delikatnie płuczemy. Ciastem z lodówki wykładamy dno i boki (na wysokość 1/2cm - nie więcej) blaszki wysmarowanej delikatnie margaryną. Na ciasto wykładamy jeżyny, rozkruszamy na wierzchu posypkę. Pieczemy około 45 minut. Na 10 minut przed końcem ciasto posypujemy cukrem pudrem, wstawiamy ponownie do piekarnika i włączamy termoobieg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz