czwartek, 3 września 2015

Ogórki kanapkowe

Składniki
  • ogórki, 1 i 1/2 kg
  • cukier, 1 i 1/3 szkl
  • ocet, 1 i 3/4 szkl
  • woda, 500ml
  • gorczyca, 1 łyżka
  • pieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka
  • ziele angielski, 10 kulek
  • sól, 1 płaska łyżka
  • kurkuma, 1 płaska łyżka
Przygotowanie

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 7-8 minut. 



  

5 komentarzy: