poniedziałek, 14 września 2015

Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami

Składniki
  • udka z kurczaka, 4szt
  • ziemniaki, 500-700g
  • cebula, 1 duża szt
  • cebula czerwona, 1 duża szt 
  • przyprawa chińska, 1 opak
  • tymianek, 1 łyżka
  • bazylia, 1 łyżka
  • bazylia świeża, kilka gałązek
  • sól, 3 łyżeczki
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • olej, 100ml 
Przygotowanie

Dzień wcześniej marynujemy udka. Układamy w naczyniu, smarujemy olejem-około 50ml, obsypujemy przyprawą chińską i dwoma łyżeczkami soli. Naczynie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. 
W osobnym naczyniu przygotowujemy ziemniaki. Obieramy kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę zwykłą i czerwoną kroimy w piórka, czosnek w plasterki, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy całość resztą oleju, dodajemy tymianek, suszoną bazylię oraz łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz