Składniki
- udka z kurczaka, 4szt
- ziemniaki, 500-700g
- cebula, 1 duża szt
- cebula czerwona, 1 duża szt
- przyprawa chińska, 1 opak
- tymianek, 1 łyżka
- bazylia, 1 łyżka
- bazylia świeża, kilka gałązek
- sól, 3 łyżeczki
- czosnek, 4-5 ząbków
- olej, 100ml
Dzień wcześniej marynujemy udka. Układamy w naczyniu, smarujemy olejem-około 50ml, obsypujemy przyprawą chińską i dwoma łyżeczkami soli. Naczynie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy ziemniaki. Obieramy kroimy na połówki lub ćwiartki. Cebulę zwykłą i czerwoną kroimy w piórka, czosnek w plasterki, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy całość resztą oleju, dodajemy tymianek, suszoną bazylię oraz łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz