Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 300g
- masło, 200g
- cukier puder, 100g
- żółtka, 2szt
- cukier waniliowy, 1 opak
- śliwki, 500g
- cukier, 2 łyżki
- mąka pszenna, 1 łyżka
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Śliwki drylujemy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki (wystarcza na 20 babeczek). Do każdej babeczki nakładamy po łyżce śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy na wierzchu tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20-25minut. Wyjmujemy babeczki z foremek dopiero jak całkowicie ostygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz