czwartek, 10 września 2015

Kruche babeczki ze śliwkami

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 300g
  • masło, 200g
  • cukier puder, 100g
  • żółtka, 2szt
  • cukier waniliowy, 1 opak
Składniki na nadzienie
  • śliwki, 500g
  • cukier, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 łyżka
Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Śliwki drylujemy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Ciasto cienko wałkujemy, wylepiamy foremki (wystarcza na 20 babeczek). Do każdej babeczki nakładamy po łyżce śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, układamy na wierzchu tworząc kratkę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20-25minut. Wyjmujemy babeczki z foremek dopiero jak całkowicie ostygną.




       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz